Online ERAS Sempozyumu Yapıldı

Online olarak gerçekleştirilen ERAS Sempozyumu 27 Aralık 2020 günü 1314 kayıtlı katılımcı ile yapıldı. 12.30’da Dernek Başkanı Haldun Gündoğdu’nun açılış konuşması ile başlayan sempozyumun açılış konferansında AÜTF Pediatrik Cerrahi öğretim üyesi Prof. Dr. Aydın Yağmurlu ‘Entellektüeller gerekli mi?’ konusundaki görüşlerini paylaştı ve 818 katılımcı tarafından izlendi.

 

 

Türkiye’de ERAS protokolleri ile ilgili deneyimlerin paylaşıldığı ve 11 merkezi temsilen konuşmacıların yer aldığı 2 panel 547 – 781 katılımcı tarafından izlendi. Konuşmacılar kendi uygulamaları ile başardıkları ve geliştirmeye çalıştıkları konuları tüm açıklığı ile aktardıktan sonra yapılan açık oturumda katılımcıların da soru ve katkıları ile üzerinde çalışılmasında yarar olan pekçok konu başlığı saptandı.

 

 

Daha sonraki panelde üç güncel konu işlendi. Ağrının modern yönetimi, aneminin preoperatif dönemde doğru tanımlanması ve tedavisi anlatıldı. Son olarak da pandemi sürecinde cerrahların güncel yaklaşımları ve ERAS’ın bu sürece olumlu katkıları üzerinde duruldu ve bu oturumu da 436 katılımcı izledi.

 

 

ERAS’ın temel ögelerinden biri olan beslenme ile ilgili konular yuvarlak masa oturumu ile konuşuldu ve 545 katılımcı izledi. Cerrahide beslenme ile ilgili birçok konu hakkındaki güncel bilgiler paylaşıldı, tartışmalı konulara yorumlar yapıldı. Katılımcıların en çok soru ile katıldığı oturum oldu.

 

Sempozyum Angie Balfour’un (ERAS Society Hemşirelik Chapter Başkanı) ‘Pandemi sürecinde ERAS hemşiresinin yerini’ anlattığı ve 704 katılımcının takip ettiği konferans ile sona erdi. Bu toplantıda Türkçe’ye eşzamanlı çeviri de oldu.

 

 

Kapanış oturumunda Derneğin oluşturduğu ve ERAS-network (https://www.eras-network.org/member_login.php) üzerinden yapılan ankete katılanlar arasından 10 kişiye elektronik olarak yapılan çekilişle, yazımı tamamlanan ve basım aşamasında olan ERAS kitabı hediye edildi.

 

 

 

Son olarak 11 – 13 Haziran 2021’de yapılacak 2. Uluslararası katkılı ERAS Kongresinin hibrit kongre olarak düşünüldüğü duyuruldu. Yüzyüze kısmının Ankara Sheraton Kongre Merkezinden gerçekleştirilecek ve online katılımcılara da açık olacak şekilde bir kongre şeklinde planlandığı anlatıldı.

 

 

Alınan geribildirimlerden firma standlarına ilginin de yoğun olduğu öğrenildi ve bu nedenle stand alanına girişin ve ziyaretlerin bir süre daha açık olmasına karar verildi.